14 Eylül 2014 Pazar

III. Uluslararası Moleküler Biyoloji Kongresi: Bir Beyin Bir Başka Beyni Kurtarırken...



“Hiç bir saldırıdan korkma!

Dış dünyadan gelen her saldırı, gerçekten anlamak ve değişmek isteyenler için çok değerli bir armağandır. En acımasız olanı dahil her zarar veren saldırı, sadece, kendi kendine düşleyip eyleme geçirdiğin bir iyileşme süreci olarak meydana gelebilir.” 
Stefano E. D'Anna

Varoluş üzerine yazılmış en önemli felsefi kitaplardan “Tanrılar Okulu'nun” yazarı olan S. E. D'Anna' yı kaybettiğimiz şu günlerde onun felsefesini benimsemiş biri olarak hissettiklerimi anlatamam. Henüz kendisiyle tanışmamıştım oysa. Onun öğrencisi olarak yaşadığım şu hayatta onun felsefesini biraz çağrıştıran bir kongreden bahsedeceğim.

III. International Congress of the Molecular Biology Association of Turkey adıyla İYTE' de düzenlenen kongrede hissettiğim, öğrendiğim ve deneyimlediğim ne varsa paylaşmak istiyorum. Paylaşmak istiyorum ki bu farkındalık çoğalsın, akademisyenlerimiz bir ders çıkarsın, öğrencilerimiz ise olması gereken davranışın bu olması gerektiğini görsün ve kendi hocalarından bu davranışı beklesin.

7 Eylül 2014 Pazar

Shiny [RStudio]: Web Uygulaması ile Hayatı Anlamayı Kolaylaştırma

                                    “İstatistik: Cehaletin matematiksel teorisi.”
Morris Kline

Matematik profesörü Kline istatistik hakkında bu sözü söylerken temelini neye dayandırdığını uzunca bir süre düşündükten sonra yazmaya karar verdim. Cehalet hakkında çokça söylenen söz varken sanırım en güzeli ve en ılımlısı bu şekilde kullanılmış olmalı.

“Bilmek” kavramının çok kıymetli olduğu günümüzde bir şeyleri anlamlandırmaya çalışmak çokça gereksinim duyduğumuz bir şey. Ahmet Raşit Hocamızın bu haftaki blog yazısında değindiği gibi kelimeler çoğu zaman ifadelenmesi herkes için aynı oranda olmayan bir şey fakat sembolize edilmiş veriler herkes tarafından aynı algılandığından dolayı görselleştirme kıymetlidir.