7 Eylül 2014 Pazar

Shiny [RStudio]: Web Uygulaması ile Hayatı Anlamayı Kolaylaştırma

                                    “İstatistik: Cehaletin matematiksel teorisi.”
Morris Kline

Matematik profesörü Kline istatistik hakkında bu sözü söylerken temelini neye dayandırdığını uzunca bir süre düşündükten sonra yazmaya karar verdim. Cehalet hakkında çokça söylenen söz varken sanırım en güzeli ve en ılımlısı bu şekilde kullanılmış olmalı.

“Bilmek” kavramının çok kıymetli olduğu günümüzde bir şeyleri anlamlandırmaya çalışmak çokça gereksinim duyduğumuz bir şey. Ahmet Raşit Hocamızın bu haftaki blog yazısında değindiği gibi kelimeler çoğu zaman ifadelenmesi herkes için aynı oranda olmayan bir şey fakat sembolize edilmiş veriler herkes tarafından aynı algılandığından dolayı görselleştirme kıymetlidir.

GenKök'teki eğitimimde son günlerimdeyken biyoinformatik alanında evrimsel bir süreçten geçtiğimi ve çok şey öğrendiğimi fark etmişsinizdir. Bu hafta da sizlere R programlama dilinden, Rstudio'dan ve R Shiny' den bahsedeceğim.

R programlama dili, istatistiksel hesaplamada oldukça kullanılan bir dildir. Kolay öğrenilebilir olması ve bunun yanında öğrenmek için oldukça çok kaynak bulabildiğinizden dolayı tercih edildiğini söyleyebilirim. Programlama dili “elleri kirletmeden öğrenilmediğinden” dolayı, uygulama sunan web sitelerini takip etmek ilk adımda oldukça yararlı oluyor. Yönlendirilme ile devam ettiğiniz içinde sabrınız hemen tükenmiyor. Takıldığınız yerde ipucu vermesi de devam etmek için şevk oluyor. Ben R öğrenirken videoların yanında en çok yararlandığım DataCamp web adresiydi. Oyun oynamanın verdiği zevkle yarışır olduğunu söyleyebilirim.

RStudio ise R programlama dilini kullanabileceğiniz profesyonel bir yazılım programı. Terminale ihtiyaç duymadan kendi programından çalıştırdığımız kodları, kendi dosyalarınızı ve bir çok özelliği bir arada görerek çalışmamıza olanak verdiğinden dolayı da oldukça kullanışlı bir program. Bunun yanında sunduğu packages [paketler] ile R' a bir çok özellik kazandırmaktadır. Hemen yanında bulunan “Help” ile de bir çok fonksiyonun ne işe yaradığını öğrenebilir ve/veya R'daki fonksiyonlara buradan ulaşabilirsiniz. Aynı sayfada olması çalışırken dağılmamanıza ve verimli devam etmenize yardımcı oluyor bana kalırsa.

Şimdi ise biraz Shiny'den bahsetme zamanı. Rstudio üzerinden çalışabileceğiniz ve verilerinizi bir web uygulamasına dönüştürmenizi sağlayan bir framework. Kendilerinden söz ederken söyledikleri gibi HTML, CSS ve JavaScript bilmenize gerek yok. (Tabi bilmeniz başka çalışmalarda sizin için daha yararlı olacaktır.) Bu yüzden uygulanabilirliği oldukça kolay.Yeni başladığım bir projenin bir kısmında R Shiny kullanacağım için ben de yeni yeni öğrenmeye başladığım şu günlerde izlediğim yolları sizlerle paylaşmak istedim. 

R Shiny  tutorial'dan yararlanmak güzel bir başlangıç olabilir. Kendi kendine öğrenmek için hazırlanmış 7 dersten oluşmakta ve sonunda sunulan alıştırma ile öğrenme pekiştirilmektedir. R programlama dilinin mantığını anlamada, kodları çözümlemede shiny oldukça yararlı diyebilirim. Web uygulamasına dönüştürürken ui.R ve server.R olmak üzere iki script'te (bazen bir yardımcı [helper.R] script'te eklebiliyor) kod yazılıyor. 

7 dersi çalışırken sizinde karşınıza çıkacak alıştırmalardan birkaç örnek koymak istiyorum. 

2010 yılında ABD' deki nüfus sayımını haritalandırdığımızda ortaya çıkan sonucu görüyoruz. Ayrıca değişkeni değiştirerek seçtiğimizde beyaz, siyahi, latin ve asyalı insanların dağılımını ve oranlarını inceleyebiliyoruz. Diğer programlama dillerine göre kod daha kolay yorumlanabildiğinden haritanın rengini değiştirme, yazı tipi ve text değiştirme, başka verileri kullanma gibi değişkenler deneyebilir ve bunu kolaylıkla yapabileceğinizi söyleyebilirim. Aşağıda uygulamanın haritalarını görmektesiniz.






Bunlar gibi daha bir çok şey oluşturabilmeniz için seçenek ve hazır kod bulunmakta. "Tutorial" 'dan sonra "Gallery" kısmını da incelerseniz bir çok örnek görebilir ve istediğiniz bir veriyi istediğiniz şekilde görselleştirebilirsiniz. 

GenKök'teki Skype görüşmelerimizden birinde İTÜ'de biyoinformatik üzerine çalışan hocamız Ömer Sinan Saraç şöyle demişti; "İstatistikçisiz bir deney ölümden sonra otopsi doktoru çağırmaya benzer." 


Sevgilerle,
Bihter






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder